Mogán - San Sebastian (Gomera) / 20. - 28.10.2017


Nereidi ja Immigrant Mogánissa
Perjantaiaamuna - ensimmäisenä aamuna lasten lähdettyä - siirryimme taas normaaliin hitaaseen aamurytmiin. Aamuteet ja –kahvit kaikessa rauhassa, uutisten lukemista kännyköistä ja päivän ohjelman suunnittelua.
Järjestelimme Neetin taas ”normaaliasetuksiin” eli perähytistä tuli taas varasto. Tavarat olivat olleet tilapäissäilytyksessä sitlooran penkkien alla. Kari tyhjensi ja pesi kumiveneen ja pakkasimme sen taas kannelle. Saa nähdä, milloin tarvitsemme sitä seuraavan kerran eli pääsemme ankkuriin.
Kävimme markkinoilla todetaksemme, ettei meidän tarvitse ostaa sieltä mitään. Siirsimme videot ja valokuvat kamerasta läppärille ja muistelimme lämmöllä kuvien ottohetkiä lasten kanssa. Kirjoittelin blogia, jonka saimme lähetetyksi lauantaina rantakuppilasta -  hitaalla Wifi-yhteydellä runsaiden manailujen saattelemana. Kuvien siirto blogiin hitaalla yhteydellä on koettelemus vailla vertaa!
Kalle ja Savannah tulivat Immigrantiin lauantai-iltana illan pimettyä. Sunnuntaina joimme Neetissä päiväkahvit ja jutustelimme niitä näitä. Olimme saaneet Suomesta tuliaisiksi Annan piparkakkuja ja Savannah piti niistä kovasti!
Yritimme asentaa VHF-lisäluuria, mutta ankarasta useiden tuntien yrittämisestä huolimatta asennus ei onnistunut. Ohjeet ja se, mitä laitteissa tapahtui, eivät sitten millään täsmänneet. Täytyy etsiä joskus joku Raymarine-osaaja tekemään asennus. Onneksi meillä on karttapöydän luona olevan VHF:n lisäksi käsi-VHF, jota voin käyttää satamia lähestyessämme. On nimittäin vähän hankalaa keskustella marinan henkilökunnan kanssa veneen sisällä ja huudella sieltä samalla ohjeita kipparille.
Kari ajatteli seurata netin kautta F1-kisojen tapahtumia kännykästä. Läksimme pikku kävelylle ennen kisojen alkua ja kuinka ollakaan - yhdessä rantakuppilassa olikin Formula-kanava päällä. Niinpä jännäsimme taas kerran suomalaisten menestystä ja harmittelimme heidän aina yhtä huonoa tuuriaan.
Maanantaina valmistelimme Neetin lähtökuntoon ja kiertelimme Mogánin kujilla ottamassa viimeiset valokuvat kauniista kujista.
Kello 19.30, juuri illan hämärtyessä irrotimme köydet ja suuntasimme kohti Gomeran saarta. Tuuli – se vähäinen – oli reilun tunnin ajan täysin vastainen. Päästyämme Teneriffan saaren suojasta se voimistui ja kääntyi noin kymmenessä minuutissa mukavaksi ja reippaaksi sivutuuleksi. Siiten sitä mentiinkin kuunsirpin köllötellessä taivaalla mukavaa 6 – 7 solmun nopeutta aamuneljään saakka. Sitten tuuli uuvahti ja jouduimme moottoroimaan loppumatkan San Sebastianin marinaan.
Matkaa kertyi 74,5 mailia ja aikaa kului vajaat 13 tuntia.Viimeksi tänne tullessamme (26.10.2005) marina oli tupaten täynnä ja jouduimme odotuslaituriin kolmanneksi riviin. Siksi hiukan jännäsimme laituripaikan saamista. Ei hätää. Tilaa oli vaikka kuinka. Aisamme on tosin aika lyhyt, mutta springiköysillä saimme Neetin hyvin paikalleen.
Marina on suojainen ja henkilökunta erittäin ystävällistä. Suihkut olivat pettymys - vesi oli niin kylmää, että sen alla pystyy hädin tuskin peseytymään. Yksi suihkukerta riitti minulle; siirryin käyttämään Neetin peseytymismahdollisuuksia.
Yksi ennestään tuttu venekin täällä on, Ponta Delgadassa tapaamamme ruotsalaispaatti. (Se, jonka takana olimme telakalla jumissa.) He aikovat viettää tämän talven Kanarialla, ensin kolme kuukautta täällä Gomeralla ja sitten kolme La Palman saarella.
Laivoja hankaa satamassa yhtenään, sekä La Gomeran sisäisen liikenteen aluksia että myös laivoja muille Kanarian saarille. Lauantaiaamuna oli satamaan ilmestynyt suurehko saksalainen matkustaja-aluskin. Oikein piti miettiä, milloin olimme edellisen kerran nähneet matkustaja-aluksen ja selvisihän se pikku pohdinnan jälkeen: Las Palmasissa. Yllättävää kyllä, täällä ei näköjään liiku juurikaan risteilyaluksia.
San Sebastian
Kylä (tai kaupunki, kumpi lienee) on pieni ja rauhallinen. Ravintoloita on runsaasti ja matkamuistomyymälöitäkin aika paljon. Mitään häiritsevää turistiryysistunnelmaa täällä ei kuitenkaan ole. 
Tori/hallikin on olemassa. Siellä on 4-5 vihannesmyymälää, pari vaatimatonta lihatiskiä ja leipäkauppa. Ehkä olemme tottuneet ylitsepursuavan runsaisiin vihannestoreihin, koska tämä tori oli meille pienoinen pettymys.
Lauantaina torilla  myyjiä oli muutama enemmän. Ranta-aukioille oli myös ilmestynyt myyntikojuja, jossa myytin enimmäkseen koruja ja käsitöitä. Taikuri viihdytti lapsia ja muuta kansaa tempuillaan ja lapsille oli oma erityksensä rantakatoksen alla. Hauskaa heillä tuntui olevan, mutta me ihmettelimme sitä, että lasten(kin) esityksissä pitää äänentoiston olla korviahuumaava. Luulisi vähemmänkin riittävän!
Ruokakauppoja on useita, suurin osa pieniä ”supermercadoja”. Torin yhteydessä on pinta-alaltaan suurempi hiukan varastomyymälän oloinen kauppa. Olimme ajatelleet bunkrata täällä Gomerassa ennen Kap Verdelle ja ylitykselle lähtöä, mutta tarjonnan nähtyämme tulimme toisiin ajatuksiin. Lähdemme sunnuntaina täältä vielä Teneriffalle –ja vuokraamme sieltä auton saadaksemme Neetin ruokavarastot täyteen. Saimme paikan Las Galletasisista torstaihin asti, sen jälkeen emme vielä tiedä minne Neetin keula suunnataan.
Teimme bussiretken saaren toiselle puollelle Valle Gran Rey:hyn, jonka ankkuripaikalla vietimme viime reissullamme yhden yön käymättä laisinkaan maissa. Bussimatka kesti vajaat puolitoista tuntia ja maksoi 5 € / nenä. Reitti kulkee jyrkillä ja karuilla rinteitä serpentiiniteitä, päätähuimaavien jyrkänteiden reunoilla, saaren keskiosassa olevan kansallispuiston halki ja taas alas rantaan.
Kuljettaja huudatti torvea jyrkimmissä mutkissa ja  muutamassa kohdassa vastaantuleva ajoneuvo joutui peruuttelemaan jonkin matkaa, ennen kuin sivuutus onnistui. Jossain vaiheessa takanamme istuva ruotsalaisnainen kiljui jotain kovalla äänellä ja Kari sanoi, että bussin kylki oli raapaissut kaidetta…onneksi en nähnyt sitä!
Gomeralla on valtavasti vaellusreittejä ja bussin kyydissä oli muiden vaeltajien joukossa myös kaksi suomalaispariskuntaa Vaasan seudulta. Olisi ollut mukava kulkea kansallispuistossa pieni pätkä, mutta Kari oli saanut päkiänsä kipeäksi juoksulenkillään.
Valle Gran Rey:n laakso oli hienon näköinen, kun laskeuduimme sen rinteitä alas rantaan. Tämä paikka on oppaamme mukaan Gomeran turistikeskus. Kovin rauhallista siellä oli. Kuljeskelimme kapeita kujasia ja kävimme syömässä oikein miellyttävässä ravintolassa. Meille esiteltiin kylmätiskin kalatarjontaa, mutta päädyimme kuitenkin pizzoihin. Olivat kyllä parhaasta päästä ikinä saamistamme pizzoista! Herkullisen aterian päätteeksi nautimme vielä sambuca-shotit ja sitten olikin aika lähteä paluumatkalle.
Paluumatka ei mennyt ihan niin kuin olimme suunnitelleet. Gomeralla kulkee laivoja satamasta toiseen ja olimme ajatelleet tehdä paluumatkan vesiteitse. Eipä onnistunutkaan! Yrittäessämme ostaa laivalippuja kävi ilmi, että meillä olisi pitänyt olla passit tai muut henkilöllisyystodistukset mukana. (Emme kuljeta ajokortteja tai passeja mukanamme vaan ne ovat visusti tallessa Nereidissä). Palasimme siis San Sebastianiin bussilla.
Mukavan reissupäivän kruunasi iltahämärissä läheisestä ravintolasta kuuluva lattarimusiikki. Piti oikein sytyttää kynttilä ja asettua sitlooraan fiilistelemään. Samaa musiikkia saimme kuunnella myös perjantai- ja lauantai-iltoina. Muistelimme lämmöllä lempiradio-ohjelmamme Telle Virtasen "Cafe Tropicalia".
Aika on kulunut taas kovin nopeasti monenlaisissa pikku puuhissa. Ruokaostokset ovat kävelyttäneet meitä: yhdestä kaupasta löytyy yhtä, toisesta toista jota tarvitsemme päivän ateriaan. Kampaajaa ja parturia etsiskelimme pitkin ja poikin kylää ja vihdoin viimein saimme molemmat tukkapehkomme siistityiksi.
Hotellin sisäpiha

Vuohen kotikulmat

Osa kaupungista on jyrkillä rinteillä ja niiden päällä. Kävimme ylhäällä kävelyllä. Löysimme komean hotellin kalliojyrkänteen reunalta ja kuljeskelimme hiljaistakin hiljaisempia katuja pitkin. Pienten, nyt lepotilassa olevien peltotilkkujen luona oli pieni hökkelikylä. Sen halki kulki tie, mutta vastaan tullut mies kertoi, että se on umpikuja. Tien reunalla hökkelimäisessä tallissa oli soma vuohi, josta otin valokuvan luvan kysyttyäni.







Muutamana päivänä on ollut todella seisova ja kuuma ilma ja kuumimpana aikana olemme vain lueskelleet varjossa. Kun sitten yhtenä päivänä oli ”vsin” 25 astetta, melkein palelimme!
Kuten sanottu, matka jatkuu huomenna takaisin Teneriffalle Las Galletasiin ja sitten - emme vielä tiedä…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti