Cascais / viikko 51


Aurinkoisessa ja kesäisessä säässä vietetty jouluviikko on takana. Illat ja yöt ovat olleet viileitä, lämpötila alimmillaan jopa 7-8 astetta. Päivisin olemme saaneet nauttia auringonpaisteessa noin 20 asteen lämpötiloista.
Jääkaappiepisodi jatkui. Selvisi, että 12 V ohjausyksikköä jääkaappiimme ei enää ole saatavissa. Ratkaisuehdotuksena oli hankkia 12 V -> 24 V muunnin. Onneksemme sellainen löytyi marinakompleksin sähköliikkeestä. Hinta tosin yskitti: 244 € plus VAT 23 %. Saimme kuitenkin tingattua veron osuuden pois hinnasta. Kari askarteli kiitettävän kärsivällisesti jääkaappiviritysten kanssa kokonaisen päivän. Lopputulema oli se, että jääkaappi kyllä toimii mutta sen tuuletin oli ilmeisesti ottanut nokkiinsa vääränvahvuisesta sähköstä eikä suostunut pyörimään jääkaapin koneiston kautta. Kari joutui siis asentamaan sille oman sähköjohdon ja katkaisimen. No, saimme kuin saimmekin ”purkkavirityksin” jääkaapin jouluksi kuntoon. Sähkömiehemme tilaa meille uuden laitteiston.
Seuraava ratkaistava pulma onkin se, miten saamme sen Suomesta tänne Portugaliin. Oli nimittäin käynyt ilmi, että se on ”vaarallinen” eikä sitä saa kuljettaa lentorahtina…
Flunssa tai pikemminkin nuha piinasi ensin Karia ja sitten minua, mutta näyttää siltä, että selvisimme siitä aika vähällä. Olemme molemmat jo kunnossa.
Karin puhelinkin ”sairasti” muutaman päivän. Erkanimme eräänä päivänä tosistamme (!!!) jouluostosten takia. Kun sitten yritin soittaa Karille, että nyt on homma hoidettu, puhelu ei mennyt perille. Laitoin useamman tekstarin – ei vastausta. Melkein jo huolestuin! Olin jo kävelemässä veneelle päin, kun Kari soitti minulle ja ihmetteli, että missä minä oikein luuraan. Kävi ilmi, että Kari pystyi kyllä soittamaan puhelimellaan, mutta puhelut eivät tulleet perille eivätkä tekstarit tulleet eivätkä menneet. Mobiilidata ja WiFi kyllä toimivat. Koska meillä molemmilla on Soneran liittymä, ei epäilys ensin kohdistunut liittymään vaan itse puhelimeen. Jo vähän harmittikin… Todennäköinen syykin luultavasti lopulta selvisi. Ilmeisesti jotain häikkää Soneralla oli ollut 18.12. mutta Soneran sivuilla ilmoitettiin ongelman korjaantuneen jo samana päivänä. Karin puhelin tokeni kyllä vasta jouluaattona!
Jouluaattona olimme Skype-yhteydessä Tampereelle, jossa äitini oli veljeni perheen luona joulua viettämässä. Tärkeintä oli kuitenkin Skype-yhteys Suviin ja Lauriin. Joulupukki oli käynyt saunan aikana jättämässä lahjat ja niitä meille riemusta loistaen meille esiteltiin.

Nautimme jouluaterian sitloorassa kynttilöiden valossa illan hämärtyessä. Ruokalista oli melko suppea: Alkupalaksi paistettuja katkarapuja. Sitten kinkkua (1,3 kilon luullinen sianlihapala), itse tehtyä porkkanalaatikkoa, herneitä, keitettyjä perunoita, kinkkukastike. Joulupukkikin kävi ja toi tarpeellisia lahjoja: lompakon, pienen bluetooth-kaiuttimen, led-valon läppärin näppäimistölle ja jakoavaimen. Kari varmaankin muistaa ikuisesti Cascais-joulun tästä jakoavainlahjasta : )
Olemme seuranneet kiinnostuksella portugalilaisten ravintolassakäyntejä. Siihen meillä on nimittäin näyteikkunapaikka, sillä marinassa ihan vieressämme on yhteensä 10 näin talvisaikaan auki olevaa ravintolaa ja vielä useita, jotka ovat nyt olleet suljettuina. Varsinkin viime viikolla ravintolat näyttivät olevan melkein täynnä iltapäivisin lounasaikaan ja illallakin hyvin miehitettyjä. Paljon näytetään ruokailtavan perhekunnittain tai suuremmissa seurueissa.
Lyhyet olivat täällä jouluvapaat, sillä ainoastaan joulupäivänä kaupat ja osa ravintoloista näytti olevan kiinni. 26.12. on täällä jo ihan tavallinen työpäivä. Lapsiperheitä oli kuitenkin tänään maanantaina aika paljon liikkeellä ihan päiväsaikaan, joten luultavasti nyt kuitenkin vietetään talvilomaa.
Teimme onnekkaan löydön vahingossa kauppareissullamme: Kari löysi ja osti itselleen käytetyn polkupyörän 35 eurolla. Hän on nyt muutaman kerran jo käynyt pyöräilemässä ja nauttinut siitä kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti