St. Martin - > Lähtö Bermudalle / 13. – 18.4.2019


Lähtölaskenta on alkanut, Karibian aikamme lopuillaan.

Matkaa Bermudalle on linnuntietä 860 mailia. Viimeksi seilasimme sinne 888 mailia ja aikaa kului 7 vuorokautta 7 tuntia. Noin viikon legiin varaudumme nytkin. Lähtöaamuna käymme hakemassa tankit täyteen vettä ja dieseliä ja lisäksi 120 litraa dieseliä kanistereihin.

SPOT-päivityksen teemme purjehduksen aikana kerran vuorokaudessa. Vihdoin viimein saimme sormiimme uuden SPOTin! Puoli vuottahan siinä menikin. Ahkerasti sitä kyselimme kaikista mahdollisista paikoista. Viikko tässä loppuvaiheessakin meni alun perin luvatusta pitkäksi, mutta nyt on kaikki hyvin. Vielä viime metreillä meitä kävelyttikin ihan kunnolla. Saimme tiedon, että SPOT olisi noudettavissa Commercial Harbourista. Rantapapparaiselta tiedustelimme, mistä se löytyy emmekä kovin tarkkaan sitten tutkineet Google Mapsia kun läksimme hakureissulle. Harhailimme ensin väärässä satamassa ja sitten vielä valitsimme väärän tienhaaran…lähes puolentoista tunnin kävely! Ja lämmin oli! Palatessa selvisimme reilussa puolessa tunnissa.

Nouto-ohjeen perusteella kuvittelimme, että SPOT olisi jonkinlaisen kuljetusliikkeen konttorissa ja sellaista etsimme satama-alueelta. Eikä. Pienessä rahtilaivassahan se oli! 15 € maksoimme rahdista.

Kesrsin voimia ja kärsivällisyyttä alkaessani viritellä laitetta käyttökuntoon. Kaivelin ensin kaikki mahdolliset tiedot itse SPOTin ja myöskin blogin asetuksista. Sitten otin chat-yhteyden SPOT-tukeen. Vastasivat alle minuutissa! Ja sain hyvät ja selkeät ohjeet.

Ja jippii! SPOTin nettisivustolle tarvitsi syöttää vain yksi tieto vanhasta SPOTista ja kaksi uudesta, odottaa viisi minuuttia ja KAIKKI TOIMI! Sijaintimme lävähti blogiin ilman mitään ylimääräisiä kommervenkkejä ja nopeasti kaiken lisäksi. Vanhalla SPOTilla saattoi mennä tuntikin- tai tieto ei liikkunut laisinkaan. Nyt meni vain minuutti tai kaksi Track-toiminnon käynnistämisestä ja tieto oli jo blogissa.

Yhtä sujuvaa ei ole ollut mobiilidatamme kanssa. En saanut taaskaan itse ladattua dataa Oranngen SIMmille vaan jouduimme menemään liikkeeseen. Ovella parveili väkeä ja asetuimme joukon jatkoksi katsoen aika tarkkaan, keitä oli ennestään paikalla. Emme hoksanneet, että olisi pitänyt syöksyä pienen pöydän luona seisoskelevan nuoren miehen luo ilmoittautumaan. Siinä ehti monta ohittaa meidät, etten kuin älysimme asian. Ilmoittautumisen jälkeen odotettiin ja odotettiin. Alkoi vaikuttaa siltä, että meidän jälkeemme ilmoittautuneita kutsuttiin palveltavaksi ennen minua (onkohan nimeni liian vaikea lausua?). Viimein älähdin ja aloin levitellä käsiäni (joitain elekieltä täällä on tarttunut!). Sitten asiakaspalvelija tuli ihmettelemään, että eikö minua ole kutsuttu, lupasi ottaa minut seuraavaksi ja pyysi henkkarini. Sitten taas odotettiin.

Vuoroni tuli aikanaan ja jostain syystä SIMmilleni ei tosiaankaan voinut ladata lisää dataa, Asiakaspalvelija joutui vielä soittamaan (ja jonottamaan) johonkin tukinumeroon, ennen kuin sai tehdä minulle uuden SIMmin. Tunti meillä siinä vierähti.

Sunnuntaipäivänä marssimme rantakuppilaan vaalivalvojaisia seuraamaan (täällä kello 13). Reilut pari tuntia katselimme ja kuuntelimme Ylen vaalilähetystä.

Olimme kutsuneet ruokakaupassa tapaamamme Iran lapsineen Nereidille iltapäivää viettämään. Romeo ja Peppiina hyppelivät innokkaasti Neetin laidalta uimaan ja pääsivätpä puosuntuolilla mastoonkin keikkumaan. Oli mielenkiintoista kuulla täkäläisestä koulusysteemistä. Oppitunnit ovat tuplasti niin pitkät kuin Suomessa ja urheilutunnit perutaan, jos lapset eivät jaksa olla kunnolla ja hiljaa muilla oppitunneilla…

Ira ja lapset olivat olleet täällä hurrikaanin aikana ja melko hurjaa meininkiä se on ollut. Vesi oli noussut melkein kerrostalon toisen kerroksen lattian tasolle. Mitään hätää Iralla ja lapsilla ei kuitenkaan ollut. Hurrikaanin jälkeen oli vallinnut melkoinen sekasorto ja niitäkin kauppoja oli alettu ryöstellä, jotka olivat säilyneet ehjinä. Ranskasta ja Hollannista oli tullut saarelle turvajoukkoja järjestystä pitämään.

Hammaslääkäripalveluihinkin Kari pääsi tutustumaan. Takahampaasta irtosi paikka. Kari sai lääkäriajan 50 minuutin päähän siitä, kun menimme sitä kyselemään. Erona suomalaiseen hammaslääkäriin oli se, ettei lääkärillä ollut avustajaa vaan hän hoiteli homman yksikseen. 50 € lysti maksoi (puudutuksineen). Ei paha.

Huoltohommat jatkuivat. Keulan polttoainesäiliön letkun juuresta on jo pitkän aikaa tihkunut hiukkasen polttoainetta. Ei pahasti, mutta hajuhaittahan siitä on. Nyt löysimme venetarvikeliikkeestä ainetta jolla Kari sai ilmeisestikin vuodon korjattua. Lopullisesti asia selviää, kun otamme tankin täyteen ja vene alkaa keikkua.

Pyykit pesetimme pesulassa. Ruokaa ja varsinkin juomaa olemme kantaneet jokaisella rantareissullamme. Viikon purjehdukselle ei nyt niin kauheasti tarvitse, mutta kun täällä on hyvä kauppa niin on viisainta ostaa jo varastoon seuraavaa pitkää legiä ajatellen (Bermuda – Azorit, noin 1900 mailia, reilut pari viikkoa).

Monenlaista pikku järjestelytouhua riittää lähtöä valmistellessa. Saimme ihan etsiä ”varmaan talteen” laitettua Atlantin purjehdusopasta. Lämpimiä vaatteita piti kaivella esille. Bermudan reilut 20 astetta ja varsinkin yöpurjehdukset vaativat vähän enemmän vaatetusta kuin tähänastiset olosuhteet. – Sitä paitsi palelemme jo, jos lämmintä on ”vain” 26 astetta!

Jouduimme ankkuroitumaankin uudelleen. Olimme olleet samassa paikassa jo viikon, mutta niin vain ankkuri petti. Tuulta oli enimmillään 17 m/s ja niin vain aloimme valua kohti takana olevaa venettä. Melkoista pyöritystä oli sellaisessa tuulessa ankkuroitua uudelleen muiden veneiden sekaan, mutta toisella kerralla saimme Neetin asettumaan sievästi aloilleen riittävän kauas naapureista. Ja siinä on nyt pysytty, vaikka välillä on tuullut vähän reippaamminkin.

Keskiviikkoaamuna kävimme tekemässä ruokaostokset viikon legiä ajatellen. iltapäivällä kävimme Island Water Worldissa kirjautumassa ulos St. Martinilta. IWW.lle mennessämme se oli vielä kiinni – lounastauko – ja odotellessa kävimme kauhistelemassa rannan hävitystä. Vesirajassa olevia kontteja oli suistunut tolpiltaan ja ne rojottavat edelleenkin vedessä. Uponneita purje-ja moottoriveneitä on laiturien vieressä vaikka kuinka paljon.

Piti vielä käydä Super-U:ssa hakemassa edellisellä kerralla unohtuneet kermat ja olutta. Monessa paikassa matkan varrella ei ole ollut juurikaan tölkkiolutta tarjolla tai jos onkin ollut, se on ollut kallista, Täällä saamme puolen litran tölkin 0,57 sentillä. Usein 0,33 litran purkista on saanut maksaa reilusti yli euron.

Huomenna, siis torstaina 18.4. nostamme ankkurin ja lähdemme matkaan.

Mukavaa pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti