Ponta Delgada / viikko 18


Sää on ollut koko viikon varsin vaihtelevaa. Ennusteissa on ollut joka päivälle sadetta, ei auringon pilkahdustakaan. Onneksi totuus on ollut toisenlainen ja joinakin päivinä on tullut vain muutama vesipisara ja välillä aurinko on paistanut lähes pilvettömältä taivaalta ja olemme kuljeskelleet jopa  t-paidoissa ja polvihousuissa. Välillä on taas tarvittu lämmintä palttoota niskaan ja tuuli on ollut enimmillään lähes 20 m/s.. Keskiviikkona nousi muutamassa hetkessä pilvirintama yllemme ja vettä ja rakeita alkoi tulla kaatamalla. Kuuro ei kauan kestänyt, mutta kyllä meille tuli kiire kerätä veneen kannelta kaikki sinne levitellyt työkalut pois!
Minun nuhani meni ohi, mutta valitettavasti se siirtyi Kariin. Niinpä varsinkin alkuviikko oli enemmän tai vähemmän hiljaiseloa. Kävelylenkit ovat jääneet lyhyiksi myös siksi, että sää on niin kovin epävakainen. Muutaman kerran olemme kuitenkin käyneet ruokakauppareissua pitemmillä kävelyllä.





Kerran nousimme mäkeä ylös kaupungin sisäosiin päin. Yliopiston puistossa oli komeita kasveja ja erikoinen puu, josta roikkui valtava määrä punaisia ilmajuuria. 












Sen jälkeen päädyimme hienosto-omakotialueelle. Talot olivat komeita ja pihat ja puutarhat hienoja. Erään talon pihassa oli labradorinnoutaja hoitamassa vahtikoiran tärkeätä virkaa. Voi hyvät ihmiset sentään kun se oli niin hellyydenkipeä että! Se tunki itseään aidan alitse rapsuteltavaksi. Pelkäsimme, että se työntyy kokonaan pois pihastaan!





Muutaman talon päässä aloimme kuulla kummallista ääntä: ihan kuin sammakkolauma kurnuttelisi jossain. Niin kurnuttelikin. Talon pihaan oli toden totta tehty sammakkolampi, jossa sammakkokuoro piti konserttiaan. Pohdimme, että mitäköhän naapurit mahtavat ajatella tällaisesta tausta”musiikista”…

Muita paikallisia erikoisuuksia: Oikein pelästyimme puuskuttaessamme päiväkävelyllä ylämäkeen laitakaupungin leveän kadun jalkakäytävää, kun ykskaks takanamme kuului auton torven törähdykset tut-tut-tut-tut-tut ja hetken päästä sama uudelleen. Mistään hätätilanteesta kuitenkaan ei ollut kyse, vaan siitä että hedelmäkauppias pakettiautoineen ilmoitti saapumisestaan lähiöön samaan malliin kuin meillä jäätelöautot.
Naureskelimme hiljaa mielessämme paikallista byrokratiaa. Olimme ostaneet pienen teenhaudutuskannun ja heti ensi käyttökerralla se vuoti – joko se oli ennestään rikki tai sitten se ei tykännyt kuumasta vedestä (!). Onneksi kuitti oli tallessa ja pakkauslaatikonkin sain kaivettua suunnilleen siistinä roskiksesta.
Mennessämme kannua palauttamaan esitimme asiamme palvelutiskin takana olevalle nuorelle miehelle. Hän pyysi odottamaan hetken ja vieressä olevan vanhemman herran saatua (pitkän) puhelunsa loppuun, asia käytiin läpi uudelleen. Seuraavaksi tämä vanhempi herra etsiskeli käsiinsä naishenkilön, joka vielä kerran tutki pannua ja ihmetteli asiaa. Viimein hän sitten meni noutamaan meille uuden pannun tilalle. Montakohan henkeä olisi tarvittu, jos olisimme halunneet rahat takaisin….
Eteemme nostettiin tuttu ruotsalaisvene. Se oli saanut talvisesta sementtimyrskystä melkoisen kuorrutuksen. Muualta se oli jo putsattu ja nyt olivat vuorossa masto ja vantit. Masto laskettiin alas pienellä nosturilla ja melkoinen sähläys se homma oli. Jännäsimme Neetin kannelta, että mitenkähän siinä oikein käy. Ei varmaan Hesariakaan olisi mahtunut vaappuvan maston vimppelin ja tuulimittarin ja nosturin varren väliin! Kaikki onnistui kuitenkin ilman vaurioita. Vanttien ja masto tuulenpuolen pinnat olivat kovan sementtikerroksen peittämät. Jollain hapolla niitä hangattiin ja puhdasta näytti onneksi tulevan.
Muutakin pohjoismaalaista seuraa olemme saaneet. Vappupäivänä oli ilmoittautumislaituriin ilmestynyt englantilais- ja norjalaisvene. Tuuli oli kova ja tuli suoraan laituriin, jossa veneet keikkuivat hullun lailla. Koska konttori oli kiinni, siinä ne joutuivat nököttömään yön yli todella hankalissa olosuhteissa (se 20 m/s).
Seuraavana päivänä englantilaisvene siirtyi marinaan ja norjalainen hinattiin telakan laituriin. Siinä oli tuuliperäsimen varsi poikki noin 20 cm. meren pinnasta ja peräpeiliin kiinnitetty ankkuri oli vääntynyt vinoon repien reiän peräpeiliin.
Jututin kipparia ja hänellä olikin melkoinen tarina kerrottavanaan: Hän oli purjehtinut yksin Kuubasta, 36 vuorokautta. Kelit olivat olleet välillä todella rankat ja vene oli mennyt melkoista kylkimyyryä. Kippari epäili, että se oli aiheuttanut moottoriin polttoainejärjestelmään ongelmia, koska kone oli lakannut toimimasta. Hän oli siis joutunut tulemaan purjein ilman koneen apua aina vastaanottolaituriin asti.
Hänen suihkuissa ollessaan (aika pitkä suihku…) vesi oli laskenut ja kovassa tuulessa veneen kiinnitysköydet olivat hankautuneet poikki betonilaituria vasten. Vene oli roikkunut enää yhden köyden varassa hänen palatessaan. Siinä rytäkässä oli tapahtunut tuuliperäsin ja ankkurivahinko. Hiukka oli herra harmissaan. Sanoi olevansa kuitenkin tyytyväinen siitä, että hänen vaimonsa ei ollut kyseisellä purjehduksella mukana, sillä tämä olisi ollut ”terrified”. Vene nostetaan myös ylös korjauksia varten ja kippari matkustaa joksikin ajaksi Espanjaan, jossa hän nykyisin asustelee.


Meidän vappumme sujui varsin rauhallisissa merkeissä. Edes anjovista, sillistä nyt puhumattakaan, emme vappupöytäämme saaneet. Jouduimme tyytymään salaattiin, friteerattuihin katkarapuihin  ja erilaisilla tuorejuustoilla ja (Suomesta tuodulla) lohipasteijalla täytettyihin ruiskuppeihin. totesimme, että ”oma valinta ja kaikkea hyvää ei aina voi saada”.
Kaupungilla vappu ei näkynyt millään lailla, vaikka 1.5. onkin täällä virallinen vapaapäivä. Suurimmat väkijoukot näimme nakki- ja jäätelökioskien edessä ja ympärillä…



Peräsinongelmasta: Tämänhetkisen tiedon mukaan (sunnuntaina) peräsin saattaa olla valmis maanantaina tai tiistaina. Jää nähtäväksi. Toivottavasti valmistuu ja toivottavasti asennus sujuu ongelmitta!
Perjantaina kauppaan mennessämme Travelliftin kuljettaja tuli sattumalta meitä vastaan ja kertoi, että Nereidiä (ja edessämme olevaa ruotsalaisvenettä) siirrettäisiin iltapäivällä. Tämä siksi, että aiemmin mainittu norjalaisvenekin pitäisi saada telakalle ja me olimme ilmoittaneet, että meidän pitää kyllä päästä veteen heti, kun peräsin valmistuu emmekä voi jäädä odottelemaan edessämme olevien veneiden remonttien valmistumista (olemme ”takarivissä”).



Päivystelimme sitten koko päivän veneellä ja ihmettelimme, kun mitään asian tiimoilta ei alkanut tapahtua. Muualla telakalla veneitä kyllä siirreltiin ja paikkoja järjesteltiin.
(Eräskin pieni purjevene, joka oli ollut telakalla hylättynä jo useita vuosia, siirrettiin telakan ulkopuolelle ja venepukkien niukkuuden vuoksi se oli pönkätty paikalleen puupölkyillä.)

Viimein meille tultiin kertomaan, että ruotsalaisvene valmistuu tiistaina ja siirto tapahtuu sitten. Nyt siis jännäämme - ja toivomme parasta – miten asiat lähtevät rullaamaan ensi viikolla. Olisi mukavaa päästä jo jatkamaan matkaa!
Nyt, (maanantai-aamuna) olemme saaneet kyseenalaisen ilon nauttia kovan tuulen aiheuttamasta ulinasta ja vonkumisesta jo perjantai-illasta alkaen. Varsinkin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä puhallus oli erityisen kovaa ja äänekästä. Lisäksi hollantilaisen naapuriveneen nostimet paukkuvat ärsyttävästi kyseisellä tuulensuunnalla. Kari kävi pari kertaa kyseisen veneen kannella ja yritti saada niitä hiljenemään. Hiljenivät ne toki vähän, mutta edelleenkin meteli oli häiritsevä. Kari kaiveli korvatulpat ja sai jotenkuten nukuttua, minä taas valvoin…
Onkohan Itella/Suomen Posti perustanut merellisen haarakonttorin Ponta Delgadan satanaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti