Portimäo / 19.12.2019 - 6.1.2020


Onnellista vuotta 2020 (tiu-tiu!)
Loppiainen. Joulu on taas ohi. Toope ja Tonttu joutuvat taas kohta kömpimään piiloihinsa pitkäksi, pitkäksi aikaa.
Kovat tuulet, joista mainitsin edellisessä tekstissä, olivatkin sitten aika pahat pohjoisemmassa Portugalissa, Espanjassa ja Ranskassa. Jopa ihmishenkiä menetettiin. Meilläkin keliä riitti moneksi päiväksi, vettä tuli vähän väliä ja rankasti. Hiekkarannan luona tuuli heitti hienoa hiekkaa ja vaahtoa ilmaan. Kävelylenkiltä palattuamme vaatteemme olivat yltä päältä hienossa hiekassa ja ratisipa hiekka hampaissakin.

Vaikka marina on joen rannalla hyvän matkan päässä merestä, maininki pääs satama-altaisiin asti. Veneet, Neeti mukaan luettuna, rimpuilivast kiinnitysköysissään sinne tänne. Jouduimme kiristelemään omien käysiemme lisäksi vieressämme olevan moottoriveneen köysiä, kun sen perä alkoi hakata laituriin. Kauempana laiturilla henkilökunta kävi kiinnittämässä jonkun aisan köysillä kiinni laituriin ja korjailemassa muutamien veneiden kiinnitystä. lmeisestikään ei satamassamme kuitenkaan saatunut kummempia vahinkoja, mitä nyt sähkot olivat laiturissa poikki lukuisia kertoja. Satama-altaiden vesi oli aivan hiekansekaista ja ruskeata päiväkausia tämän Elsa-myrskyksi nimetyn myräkän jälkeen.

Joulu tuli ja meni, meillä hyvin pienin juhlamenoin. Porkkanalaatikkoa ja pienen pieni ”kinkku” (n. 800 gramman sianlihapala) muodostivat jouluateriamme rungon. Muuten tarjolla oli kaikkea tavanomaista. Toki Annan pipareita jälkiruoaksi.

Uudenvuoden aattona kävimme perinteisen nakit-ja-perunasalaatti – iltapalan jälkeen linnoituksen näköalapaikalla kuohuviinipullon kanssa katsomassa ilotulitusta. Väkeä oli paikalla paljon, mutta yllätykseksemme lapsiperheitä varsin vähän. Juhlaväki oli todella asiallisen rauhallista. Kännikaloja ei näkynyt, ja juhlajuomaakin oli vain osalla porukkaa mukana. Sopisi suomalaisten uudenvuodenjuhlijoiden käydä täällä ottamassa mallia asiallisesta juhlakäyttäytymisestä!

Koko illan ja yön aikana ammuttiin vain muutamia harvoja raketteja yleisen ilotulituksen lisäksi. Valitettavasti veneilijät toimivat epäasiallisesti, sillä puolenyön maissa ammuttiin marinasta päin ainakin viisi-kuusi hätärakettia!



Joulun ja uudenvuoden juhlapäivinä ja välipäivinä rannassa on ollut paljon tavanomaista vilkkaampaa. Parkkipaikat ovat olleet täynnä autoja ja kansaa valeltanut sekä marinassa, hiekkarannan lankkukäytävällä ja turistikadulla. Lapsiperheet ovat olleet ahkerasti liikkeellä. Myös hotelleissa on ollut aiempaa enemmän valoja ikkunoissa.

Hirsirakennusprojekti Praia da Rochan turistikadulla
Osin kansan liikkeellä oloon on varmaankin vaikuttanut myös suotuisat säät. Aurinko on paistanut lähes joka päivä, usein pilvettömältä taivaalta. Päivälämpötilat ovat kavunneet jopa pariinkymmeneen asteeseen.

Salongin patjastot ovat valmiit! Louis kävi hakemassa istuintyynyjä aina muutaman kerrallaan ja otti seuraavat mukaansa edellisiä palauttaessaan. Parilla enismmäisellä kerralla hän ei tuonut tyynyjä takaisin sovittuna aikana., vaan vasta seuraavana päivänä. ”Päivystämisestä” ja odottamisesta harmistuneina laitoimme molemmilla kerroilla Mikelle kohteliaan mutta tiukan viestin asiasta. Sen jälkeen saimme tyynyt suunnilleen sovittuna aikana. On meillä nyt niin mukavan näköinen salonki!



Turistitouhuja harrastimme sen verran, että etismme vanhan kaupungin kupeesta puiston, jossa oli hienoja Azulejo-penkkejä. Samaisessa puistossa oli myös suuria tauluja, joissa kerrottiin joulun vietostaeri maissa. Suomikin oli päässyt mukaan.

Eräänä päivänä näimme Lidlin parkkipaikalla kaksi suomalaista asuntoautoa, mutta ihmiset olivat ilmessti ostoksilla, joten emme valitettavasti päässeet juttusille.

Luontoasiaa: olemme ihmeissämme, kun täällä ei näy ollenkaan hyöteisiä! Mitenkäkän kasvit hoitavat pölytyksen? Tällä hetkellä tosin kukkivia kasveja on melko niukasti. Ehkäpä hyönteiset ilmaantuvat jostain sitten, kun kukkiakin alkaa ilmaantua ilmojen lämmetessä, (kapteenin huomautua) niin tai sitten yöllä, kun me olemme koisaamassa.

Tuttuja lintuja täällä näkyy: tietenkin lokkeja, mutta lisäksi kottaraisia, varpusia ja satama-altaassa kalástelee kaiken kukkuraksi yksi yksinäinen merimetso.

Pyörälenkkeilijän hengähdystauko. Lagos on selätetty.
Aika on kulunut Karin pyörälenkkien, minun ja yhteisten kävelylenkkien, normaalien arkiaskareiden ja urheilun seuraamisen merkeissä. Monena päivänä päiväohjelmamme on rytmittynyt hiihtokisojen ja nuorten MM-jääkiekon aikataulujen mukaan. Minä kaivelin taas kutimet esiin ja sain lähes valmiikis villatakin, jonka olin neulonut ja purkanut kokonaan jo yhteen kertaan. Nappeja pitäisi vielä jostain löytää. Pengoin esiin kätköistäni htätävara-villalankakerät ja pääsin taas sukkien kutomisen makuun.

Olemme etsineet lankoja useista tarvarataloista,. Ihan varta vasten olemme kävelleet niitä etsimään, Ei ole. Portimãon-alkupäivinä näin näyteikkunan läpi jossain kaupassa takaseinällä lankoja, mutta kyseistä kauppaa ei ole nyt sitten löytynyt mistään! Olimme alussa niin sekaisin kaupungin kaduilla, ettei meillä ole mitään havaintoja tämän kaupan sijainnista. Nyt jälkeenpäin ajatellen olisi tietysti pitänyt katsoa Google Mapsista sijainti ja ottaa näytöstä kuvaruutukopio. Seuraavalla kerralla sitten varmasti…


Praia da Rochan turistikadulla on Cannabis-kauppa! Googlettelin Portugalin kannabispolitiikasta ja mikäli oiken ymmärsin, käyttö ja hallussapito eivät ole kiellettyjä. Lääkkeeksi saa reseptilla myydä. Emme käyneet liikkeessä sisällä tutustumassa tarjontaan. Ihmettelemme vain.

Alkaneella viikolla ajattelimme tehdä junamatkan Lagosiin, Käymme tutustumassa venetarvikeliikkeen tarjontaan ja muutenkin kaupunkiin. Kävimme siellä vuonna 2016 viettämässä uutta vuotta Tuulan ja Jussin kanssa, mutta emme juurikaan ehtineet kierrellä kaupungilla. Tarkoituksemme on jossain välissä mennä sinne vielä veneellä muutamaksi päiväksi, jtoen käymme nyt marinassa tiedustelemassa, pitääkö laituripaikasta tehdä ennakkovaraus.

Muutoin tuleva ohjelmamme on vielä auki. Laitoimme Mikelle tiedustelun pappakuomun tekemisen aikataulusta ja siitä sitten taas riippuu tulevat tekemisemme. - Ja näyttävät nuo päivät kuluvan tosi nopeasti ilman mitään erityistä ohjelmaakin!

Toivotamme kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta!

Kauniita puistokujasia Fortaleza de Santa Catarinan vieressä praia da Rochalla










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti